Електронски факултет у Нишу, Универзитет у Нишу
Рачунарско-информациони Центар

Google Drive

Google Drive

google-drive-logo

Google Drive (drive.google.com) vam nudi mogućnost pristupa jednim istim fajlovima sa više različitih lokacija (računara).

google-drive


Instalacija. Preuzmite aplikaciju na https://www.google.com/intl/en_GB/drive/start/download.html i instalirajte na računaru ili telefonu.

google-drive-2

Na C particiji (pod C:\Users\[your name]\Google Drive) će biti kreiran folder Google Drive i u njega će automatski biti presnimljeni svi vaši Google dokumeti koje imate online na Gmalu pod Drive.

Ukoliko ne želite da folder bude na C particiji, u koraku 2 instalacije kliknite na Advanced setup i odaberite drugi folder (recimo na D ili E particiji) ispod koga će biti Google Drive folder. Ukolko ovo ne uradite u fazi instalacije, i dalje je moguće promeniti mesto foldera, samo se izlogujte (desni klik na ikonu na task baru, pa Preferences, pa Disconnect) i ulogujte opet (desni klik na ikonu na task baru, pa Sign in), pa prilikom logovanja u fazi 2 odaberiti Advanced setup i novo mesto foldera.

google-drive-1

Sve što nakon toga treba da uradite je da prebacite foldere ili fajlove koje želite u Google Drive folder i oni će biti vidljivi na svim računarima ili telefonima gde se vi ulogujete na Google Drive. Fajl prebačen u Google Drive folder se automatski uploaduje na Gmail server i postaje dostupan i na vašem Gmail nalogu. Oprez, fajl koji obrišete na jednom mestu - bilo iz foldera na računaru, bilo iz liste Gmail on-line dokumeta, automatski se briše na svim drugim mestima.

Naravno, možete da šerujete bilo koji fajl ili folder iz Google Drivea bilo kojoj drugoj osobi. U web aplikaciji odete na Drive, pronađete folder ili fajl koji želite da šerujete i nakon desnog klika mišem odaberete Share, a potom unesete email osobe kojoj želite da šerujete fajl ili folder.

google-drive-3

Google Drive automatski pamti sve verzije izmenjenog fajla u poslednjih 30 dana. Kao i za Gmail mejlove, i za Drive je dosputna opcija pretrage svih fajlova.